Min matfilosofi är egentligen ganska enkel:

"Mat skall se god ut, smaka gott och vara tillagad med mycket kärlek och lite fantasi."

MIKAEL SANDE PRESENTERAR SIG

... och summerar sin samlade erfarenhet och känsla för mat, smak, människor och upplevelser…

Mikael säger så här: "Jag älskar mitt jobb och skulle nog ha svårt för att göra något annat.

 

Efter Ester Mosessons gymnasium började jag på Hotell Windsor i Göteborg,där arbetade jag för Herved Antlöv. Han visade mig vägen till god mat med färska råvaror och är, med andra ord, min ”kökspappa."

En lång och varierad matresa

Sedan var det full fart med några säsonger i Åre och på Marstrand.
Tillbaka i Göteborg började jag på Göstas tillsammans med Ulf Wagner. Jag följde sedan med till CarlMichael och the Place, där vi fick Göteborgs första stjärna i Guide Michelin

 

Mitt mål var att åka till Frankrike för att jobba och förbättra min franska och jag fick chansen till detta både på Le Prieuré, ett litet slott mitt i Loiredalen, och på le Chapon Fin, en tvåstjärnig restaurang i Bordeaux. Väl tillbaka i Sverige så blev det Elfviks Gård en ”Bellman-” gård längst ut på Lidingö.

 

Snart lockade Göteborg igen Brasserie Lipp i ett par år och sedan eget- Sande & Ericson – en liten butik med några matplatser och catering mitt i centrum.

 

Men varför stå still? Så efter några år flyttade familjen till Österlén för att vara med om att starta upp restaurangen på vinhandlare Åkessons slott Kronovall.

 

Men man får hemlängtan till Götet. Palace var nästa anhalt med restaurang och vackra festvåningar. Efter 5 år var det sedan dags att flytta ut till Gullholmen i skärgården. Tillsammans med min syster och svåger, tog jag där hand om Skottarn, ett magasin i hamninloppet, som vi formade till en restaurang- och konferensanläggning.

Göteborg numera hemmahamn

När det sedan var dags att tänka till igen bestämde vi oss för att hitta ett kök med matbutik. 3ans Kök & delikatess blev svaret, en av Göteborgs äldsta matställen med mycket historia. Den drev vi i 6 år och fick gott rykte med både restaurang och butik. Sedan 2009 har vi nu haft restaurang matsmak  i Gårda samt vår lilla butik på Södra vägen med samma namn.
Vårt kök är mångsidigt och vi serverar luncher på temat husmanskost medan vi fyller butiken med färdiglagad mat både till vardags och fest, samtidigt som erbjuder catering – dvs lagar mat på beställning – under namnet matsmak i Göteborg med omnejd.

 

Jag har jobbat i snart 35 år i branschen, och tycker fortfarande att det är lika kul. Jag är nyfiken och kommer förmodligen inte att sluta utvecklas som köksman på många år. Mat är ett trevligt sätt att umgås och då skall maten vara lagad med kärlek och lite fantasi.

Hamna3592web

Mikael om Mat:

Min syn på matlagning präglas av det vi kallar "matsmak", nämligen äkta känsla för smak och verklig omsorg om hur olika smaker fungerar ihop. Jag tror på det som är äkta och genuint. Det gäller att uppskatta hela råvaran och att använda ingredienserna - bl.a. kryddorna - på rätt sätt.

 

Man måste trivas i köket och ha respekt för råvarorna om resultatet skall smaka bra.

 

Inspirationen i mitt arbete som köksmästare kommer från både när och fjärran. Jag började, som ung kock, i det gastronomiska köket, framförallt i Sverige och Frankrike men jag har, genom åren, lärt mig uppskatta mat med smak från hela världen. Svensk husmanskost ligger mig idag särskilt varmt om hjärtat.

 

Min ambition är att alltid servera mat som lever upp till vårt signum "matsmak". Min matfilosofi är egentligen ganska enkel: mat skall se god ut, smaka bra och vara tillagad med lite fantasi.